Mar 20 / Lars Kristensen

Kom godt i gang med løb

Del via
Kom godt i gang med løb
At starte med løb som nybegynder kan virke udfordrende, men det er faktisk en af de mest tilgængelige og effektive træningsformer. Løb kræver minimal udstyr, og du kan tilpasse det præcis til dit niveau. Uanset om dit mål er at forbedre din kondition, tabe dig eller blot komme i gang med en sundere livsstil, kan du med denne guide få en god start og undgå de mest almindelige fejl.

Sæt realistiske mål for dit løb

Det første skridt som ny løber er at sætte realistiske og overkommelige mål for dit løb. Det kan være fristende at kaste sig ud i lange løbeture med det samme, men det er vigtigt at starte langsomt. Dit mål kan være så simpelt som at løbe 5 minutter uden at stoppe eller på sigt gennemføre dine første 2 eller 3 km. Start med små delmål, så du opbygger selvtillid og motivation over tid. Mange har også succes med at bruge den korteste løbedistance ved det lokale motionsløb som mål for deres nystartede løbetræning. Hvis du tænker, at det også kunne være et realistisk mål for dig, kan du her læse alt, hvad du skal vide om motionsløb.

Start med løbe/gå-intervaller

Som nybegynder bør du starte med løbe/gå-intervaller. Det betyder, at du skifter mellem at gå og løbe i løbet af din løbetur. For eksempel kan du starte med at løbe i 1 minut og derefter gå i 2 minutter. Over tid kan du så gradvist øge varigheden af dine løbeintervaller og samtidig reducere gåintervallerne. Dette giver din krop tid til at vænne sig til belastningen og mindsker risikoen for løbeskader. Læs mere om, fordelene ved intervalløb.
 Intervalløb kombineret med gang:
Uge 1: Løb i 1 min. gå i 2, gentag i 21 min.
Uge 2: Løb i 2 min. gå i 1, gentag i 24 min.
Uge 3: Løb i 3 min. gå i 1, gentag i 28 min.
Kom godt i gang med løb

Lyt til kroppen under og efter løbeturen

Det er helt normalt at opleve ømhed i starten, når du begynder at løbe, især i benene og fødderne. Men vær opmærksom på kroppens signaler – der er forskel på almindelig muskelømhed og deciderede løbeskader. Hvis du føler skarp smerte, bør du stoppe og overveje en langsommere fremgang eller længere restitution mellem dine løbeture. Restitution er en vigtig del af løbetræningen, så sørg for at tage hviledage mellem løbeturene for at give din krop tid til at komme sig.

Varm op og stræk ud

At varme op før du løber kan hjælpe med at reducere risikoen for skader og forbedre din præstation. Start med en 5-10 minutters gang eller let jog for at få blodet til at cirkulere og varme musklerne op. Efter løbeturen kan du udstrække de primære muskelgrupper i benene, som lår, lægge og hofter, da det kan give en behagelig afslutning på løbeturen.
Kom godt i gang med løb

Skab en regelmæssig løberutine

Tålmodighed og vedholdenhed er nøglen til succes, når det kommer til løb. Det kan være fristende at springe en løbetur over, især når vejret ikke er optimalt, men det er vigtigt at skabe en regelmæssig løberutine. Når du løber jævnligt, hjælper det ikke kun din krop med at tilpasse sig gradvist, men du opbygger også stille og roligt en robust løbevane, der gør det lettere at holde fast i løbetræningen på længere sigt.

Sæt derfor tid af til løb 2-3 gange om ugen i starten, og øg gradvist til 3-4 gange. Ved at planlægge dine løbeture på faste tidspunkter bliver det nemmere at integrere dem i din hverdag.
Kom godt i gang med løb

Hold løbemotivationen oppe

Motivation kan være en af de største udfordringer for nye løbere. 
Her er nogle tips til at holde løbeturene motiverende 
  • Sæt løbende små delmål: Det kunne være at løbe 1, 2 eller 3 km uden at stoppe, eller forbedre løbetiden på en bestemt distance.

  • Lyt til musik eller podcasts: En god playliste eller en spændende podcast kan gøre løbeturen sjovere og mere behagelig.

  • Løb med en ven: At have en løbemakker kan holde dig ansvarlig og gøre løbeturene mere sociale og motiverende.

  • Fejr dine fremskridt: Uanset om det er at løbe længere eller føle dig mere overskudsagtig, så husk at værdsætte fremskridtene.

  • Tilmeld dig et motionsløb: Ved at deltage i et motionsløb skaber du ikke kun glæde i forbindelse med selve løbet, men du får også noget meget konkret at se frem til under dine løbeture. Du kan her læse mere om forberedelserne til dit første motionsløb.

Forbered dig på løbende udfordringer

Løb kan være udfordrende i starten, især hvis du ikke har været fysisk aktiv i et stykke tid. Vær forberedt på, at det ikke altid vil være let, men lad dig ikke afskrække. Der vil være dage, hvor du føler dig tung eller træt, og ikke har lyst til at løbe, men det vigtigste er at blive ved og ikke opgive din løbeplan. Husk, at alle løbere, selv de mest rutinerede, har dage, hvor det bare er lidt ekstra hårdt at komme afsted på sin løbetur.

Målet: Løb 5 km

For mange nybegyndere er målet at gennemføre en 5 km løbetur. Med tålmodighed og vedholdenhed kan du nå dette løbemål på 8-12 uger afhængigt af dit udgangspunkt, antallet af ugentlige løbeture og din fremgang. Når du har nået dette løbemål, kan du enten vælge at forbedre din løbetid eller sigte mod at løbe længere distancer, som en 10 km løbetur eller et halvmaraton. Hvis du allerede nu overvejer 5 km som mål for dit løb, kan du med fordel tilmelde dig et af de mange motionsløb, som du kan læse om forberedelserne til i guiden Motionsløb | Alt hvad du skal vide
Kom godt i gang med løb

Så hvordan kommer du i gang med løb?

At komme godt i gang med løb som nybegynder kræver ikke meget løbeudstyr, men det kræver en struktureret løbeplan og vedholdenhed. Ved at følge disse råd og lytte til din krop kan du langsomt opbygge en sund og vedvarende løberutine.

En sidste anbefaling herfra er at nyde processen, fokusere på dine fremskridt frem for hastighed og ikke sammenligne dig selv med andre – alle har deres egen løberejse!

Del via

Husk, at du kan find inspiration og blive klogere på fitness, kost og træning ved at besøg vores blog
Skabt med