Apr 3 / Lars Kristensen

Motionsløb | Alt hvad du skal vide

Del via
Motionsløb | Alt hvad du skal vide
Motionsløb er en virkelig god måde at skabe og fastholde en høj motivation omkring dit løb samtidig med at du får afprøvet dine evner i løbeskoene. Det gælder faktisk, uanset om du er begynder eller en mere erfaren løber. At deltage i løb skaber ikke kun glæde og fællesskab, men giver dig også noget konkret at træne op til med en fastlagt tidsfrist. Denne guide er for dig som overvejer eller allerede har tilmeldt dig et af de mange løb for motionister, da du her bliver taget i hånden helt fra tilmelding til, hvordan du bedst forbereder dig til selve løbsdagen.

Hvorfor deltage i motionsløb?

Der er mange årsagen til, at du bør overveje at deltage i et af de mange motionsløb. Her finder du et par af dem: 

Motionsløb kan påvirke din motivation

Når du tilmelder dig et motionsløb, har du et mål at træne frem mod. Dette kan være med til at holde motivationen oppe og give dig noget at glæde dig til, uanset om det er et 3 km løb, 5 km løb eller 10 km.

Udnyt styrken ved fællesskabet

Motionsløb bringer mennesker sammen, og det sociale aspekt kan være en stor del af glæden ved at deltage. At løbe sammen med andre og dele oplevelsen skaber en helt særlig atmosfære, der ikke alene kan hjælpe dig med at yde dit bedste, men også give dig en måske hidtil ukendt følelse af sejr med din løbetræning, når du løber over motionsløbets målstreg.

Målrettet træning giver resultater

Når du er tilmeldt et motionsløb, kan du med fordel følge et løbeprogram frem mod selve løbet. Løbeprogrammet kan målrette din løbetræning og derigennem forbedre både din udholdenhed, hastighed og mentale styrke, hvilket igen er med til at opbygge og fastholde din motivation.

Hvordan finder du det rette motionsløb?

Der er mange motionsløb at vælge imellem, og det kan være svært at vide, hvilket der passer bedst til dig. Her er et par overvejelser:

Træningstilstand og løbedistance

Hvis du er nybegynder, bør du som udgangspunkt vælge kortere løbedistancer. De fleste motionsløb tilbyder heldigvis forskellige distancer, så du kan vælge netop det løb, der passer til din træningstilstand. Start med den korteste distance for så gradvist at vælge et længere løb, når du for eksempel deltager ved et nyt motionsløb eller genbesøger løbet året efter.

Interesse og motionsløbets størrelse

Overvej også, hvilken type motionsløb der tiltaler dig. Nogle foretrækker store events med tusindvis af deltagere, mens andre tiltales mere af mindre, lokale motionsløb. Løb for velgørenhed eller kvindeløb er også populære valg, når det gælder motionsløb i Danmark.

Populære motionsløb i Danmark

Her er nogle af de mest populære motionsløb i Danmark, som du kan overveje at deltage i:

Royal Run

Dette løb er arrangeret af det danske kongehus og giver dig mulighed for at løbe sammen med hele nationen. Distancerne er typisk 5 km og 10 km eller kortere. Her er deltagelse typisk muligt i Ribe, Viborg, Horsens, Korsør og København.

DHL stafetten

Med mere end 200.000 deltagere er DHL Stafetten et af de allerstørste motionsløb. Her deltager man i hold af 5 personer, hvor man ved enten gang eller løb i fællesskab bringer depechen i mål. Deltagelse i stafetløbet er som regel muligt i byerne Aalborg, Aarhus, Aabenraa, Odense og København.

ALT for damernes Kvindeløb

Det er et af de mest kendte kvindeløb i Danmark med stor tilslutning år efter år. Det er typisk muligt at deltage i byerne Aarhus, Aalborg, Odense, Fredericia og København.

Få et motions løb i din løbskalender 

Hvis du allerede nu ved, at det ikke skal være et af de ovenstående motionsløb, der skal i din løbskalender, er der heldigvis flere steder, hvor du kan finde dit næste motions løb. På RunAgain kan du søge i en løbsoversigt og løbskalender med motionsløb i hele Danmark. Her finder du både større motionsløb i København, og mere lokale motionsløb, som Klosterløbet 7840
Motionsløb alt hvad du skal vide

Forberedelse til motionsløb

Følg et løbeprogram

For at få det bedste ud af dit løb bør du følge en træningsplan eller et struktureret løbeprogram, der passer til distancen, der skal gennemføres ved motionsløbet. For 3 km, 5 km eller 10 km løb kan en løbetræningsplan på 6-12 uger være tilstrækkelig. Er du helt ny anbefaler vi, at du starter med vores kom godt i gang med løb guide, og er du let øvet kan du udforske intervalløb som en effektiv forberedelse til dit næste motionsløb.

Test alt inden motionsløbet

Sørg for at teste løbesko og tøj under dine løbeture, så du undgår ubehagelige overraskelser på selve løbsdagen. F.eks. kan en helt ny og uprøvet løbesko sagtens resultere i en vabel allerede på den første kilometer, hvilket i værste fald kan betyde at du må udgå af motionsløbet.

Mød veludhvilet og hydreret op til motionsløbet

Sørg for at være udhvilet og godt hydreret i dagene op til løbet. Drik rigeligt med vand og få en god nats søvn før løbsdagen.

På løbsdagen

Ankom i god tid til motionsløbet

På løbsdagen er det en god idé at ankomme i god tid, så du kan nå at varme op, tjekke ruten, besøge toilettet og få styr på alt det praktiske, såsom påsætning af dit individuelle løbenummer eller chip til tidtagning.

Vær strategisk med dit løbetempo

Det kan være fristende at starte hurtigt, især hvis stemningen er god, men det er vigtigt at holde sig til sin plan og starte i et løbetempo, du kan holde hele vejen til løbets målstreg.

Nyd oplevelsen og atmosfæren under motionsløbet

Husk at nyde oplevelsen både før, under og efter du har tilbagelagt din løbedistance, da det for mange er denne unikke atmosfære, der efterfølgende er med til at styrke din motivation for de ugentlige løbeture efter motionsløbet. Motionsløb handler altså ikke kun om at gennemføre og din løbetid på dagen, men lige så meget om glæden ved at løbe generelt.
Kom i gang med motionsløb

Så hvordan bliver du klar til dit første motionsløb?

At blive klar til dit første motionsløb kræver en god blanding af løbeture og forberedelse. Ved at følge en struktureret løbetræningsplan, og forberede dig godt mentalt og fysisk, kan du sikre en positiv oplevelse på selve løbsdagen. Det handler om mere end blot at gennemføre løbet – det handler om at nyde processen og atmosfæren, så du får lyst til at gøre det igen. 

Så forbered dig, følg din træningsplan, og husk at nyde dagen!

Del via

Husk, at du altid kan find inspiration og blive klogere på fitness, kost og træning ved at besøg vores blog.
Skabt med